Drottning Silvia

Drottning Silvia av Sverige - Queen Silvia of SwedenVår drottning Silvia Renate Bernadotte – född Sommerlath den 23 december 1943. Drottning Silvias födelsedag är alltså den 23 december.

Familjen Sommerlath bodde i Brasilien, men flyttade till Tyskland året 1938. Drottningen har haft tre bröder: Ralf, Walther och Jörg Sommerlath, varav den sistnämnde avled i februari 2006 i Tyskland.

Drottning silvia flyttar till Brasilien

När Tyskland hade sitt stora nederlag under/ efter världskriget 1945 så flyttade familjen Sommerlath till Brasilien där de bodde 1947–1957 i São Paulo varefter de återvände till Västtyskland. Drottning Silvia tog studentexamen i Düsseldorf 1963 och i slutet av av 1960-talet utbildade hon sig till tolk i München. Siliva utexaminerades med behörighet i spanska, och arbetade därefter en tid på Argentinas konsulat i München. Åren 1971–1973 tjänstgjorde hon som utbildningsvärdinna i organisationskommittén för de Olympiska sommarspelen 1972 i München, och 1973 blev hon biträdande protokollchef i organisationskommittén för de olympiska vinterspelen 1976 i Innsbruck. Drottningen kan tala sju olika språk: svenska, portugisiska, tyska, franska, engelska, spanska samt teckenspråk.

Vid de olympiska sommarspelen 1972 träffade Silvia Sommerlath Sveriges dåvarande kronprins, Carl Gustaf. Den 12 mars 1976 eklaterades förlovningen mellan kung Carl XVI Gustaf och Silvia Sommerlath.

Silvia blev Sveriges drottning kl. 12.18 den 19 juni 1976 då hon gifte sig med kung Carl XVI Gustaf i Storkyrkan i Stockholm. Kungen och drottningen har sedan dess varit ett av europas mest uppskattade kungapar och det har skrivits spaltmeter om dem i internationell press. Inte minst i Tyskland är intresset för det svenska kungahuset mycket stort och flera tidningar bevakar dem hela tiden.

Till drottningens officiella plikter hör bland annat att följa kungen vid statsbesök utomlands och vid officiella resor i Sverige.

Drottning Silvia intresserar sig för barns utsatthet och äldres demens.
Hon är ordförande i Kungaparets Bröllopsfond, som stöder forskning inom sport och idrott för handikappad ungdom, och i Drottning Silvias Jubileumsfond för forskning om barn och handikapp. Hon är dessutom grundare till World Childhood Foundation, som är en stiftelse som arbetar för att förbättra villkor för barn runt om i världen, samt att hon är även hedersmedlem i styrelsen för den internationella Mentor Foundation som arbetar emot droger.

Tack vare drottningen så startades Silviahemmet i Stockholm. Silviahemmet arbetar med att utbilda personal som jobbar med dementa och tar även initiativ till forskning inom området. Utöver detta har drottningen även engagerat sig globalt emot sexuellt utnyttjande av barn och ungdom. Sveriges största barnsjukhus, Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus i Göteborg, är uppkallat efter henne.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *