Karl XII Svenska kungar och deras historia

Svenska kungar & ätter i Sverige genom tiderna

I Sverige har vi haft många kungar. Alla svenska kungar kan ses som viktiga i sig, men här kommer en sammanställning på de allra viktigaste kungarna vi haft genom vår historia. Det är en lista över Adliga Släkter.

Erik Segersälls ätt:

I denna ätten är det Olof Skötkonung som är mest känd.(född 908 död 1022)

Olof är den förste kung som bevisligen regerade över både Mälardalen och Västergötland och han är också den förste sveakung som blev döpt, förblev kristen och dessutom bidrog till Sveriges kristnande. Olof Skötkonung var först med att prägla mynt i Sverige.

Bjälboätten

I Bjälboätten är det många kända svenska kungar som man minns från historierna.

Birger Jarl (1210-1266)

Birger jarl (eller Birger Magnusson), var en svensk jarl 1248-1266 som först uppträdde informellt som förmyndare för sin son kung Valdemar från 1250 till dess denne kröntes 1251 och sedan delade makten med sonen till sin död 1266.

Därefter kom Birger Jarls son, Magnus Ladulås att ta över tronen och efter honom kom Birger Magnusson
Kalmarunionens monarker och riksföreståndare

Både kända och okända svenska kungar

Här finns det ganska många okända och kända namn i vår historia, många delar samma namn, som Erik av Pommern och Sten Sture. den mest kända kung som finns bland dessa är Gustav Vasa som först var riksföreståndare från 1521 och senda den 6 juni 1523 valde sig själv till kung. Det berömda vasaloppet kommer från hans flykt.

Vasaätten

Vasaätten börjar som sagt med Gustav Vasa. Därefter kom hans son Erik XIV, som blev tronföljare år 1544 vid införandet av Västerås arvförening och blev
kung 29 september 1560 vid faderns död. 29 september 1568 blev han tillfångatagen och avsatt av sina bröder Johan och Karl.

Ytterligare kända kungar i denna ätt är Karl IX, Gustav II Adolf, och den regerande kvinnan Kristina.

Pfalziska ätten
Här finner vi Karl X Gustav, Karl XI, Karl XII och Ulrika Eleonora.

Holstein-Gottorpska ätten

Adolf Fredrik, Gustav III, Gustav IV Adolf, Karl XIII

Och så är vi framme vid vårt kungahus ätt:
Bernadotteska ätten
Karl XIV Johan var den första kungen i denna ätt. Hans namn var tidigare Jean Baptiste Bernadotte. Han föddes i Frankrike och valdes till kung av Sverige 5 februari 1818.
Hans son, Oscar I tar över tronen och därefter följer Karl XV, Oscar II, Gustaf V, Gustaf VI Adolf.
Den 15 september 1973 vid Gustaf VI Adolfs död blir så vår nuvarande kung Carl XVI Gustaf, den som tog över tronen. Efter honom kommer Victoria att ta över.

Exit mobile version